Puhdasta ilmaa

Savupiippujen säännöllisen nuohoamisen tarpeellisuus ymmärretään yleensä hyvin, mutta ilmastointikanavien puhdistaminen on vielä uutta. Kuten nuohous, myös ilmakanavien puhdistustyö kannattaa jättää ammattilaiselle.

Talojen omistajat alkavat vähitellen ymmärtää ilmastointikanavien säännöllisen puhdistamisen tarpeellisuuden. Puhdistamista ei ole aiemmin pidetty tärkeänä tai edes tarpeellisena, koska mikään laki ei velvoita siihen. Lisäksi suositus ilmastointikanavien puhdistamisesta kymmenen vuoden välein on katsottu koskevan lähinnä julkisia rakennuksia.

Kuitenkin pölyä voi löytyä yllättävän paljon uusienkin talojen ilmastointikanavista. Usein syynä on se, että pölyä kertyy jo rakentamisen yhteydessä tai naapuritontille rakentamisen aikana. Miksi siis pitäisi odottaa kymmenen vuotta puhdistamista? Pölyn kertyminen koskee samalla lailla myös painovoimaisia ilmanvaihtokanavia. Siitepölyn lisäksi pölyä kertyy esimerkiksi uunin lämmityksestä ja pyykin sisällä kuivaus kerryttää kanaviin nukkaa.

Turvallinen puhdistus­menetelmä

Ylämyllyn Pelti ja Ilmastoinnilla on käytössään nykyaikaiset ilmastointikanavien puhdistukseen tarkoitetut erikoislaitteet. Air Power -puhdistuslaitteet on valmistanut Rääkkylän Pelti- ja Metallityö. Laitteisto käsittää puhdistuslaitteen, imurin ja pölysuodatinlaatikon. Kanavassa johdon päässä pyörivää harjaa voidaan ohjata kaukosäätimellä ja pysäyttää, jos harja jostain syystä jumittuu kanavaan.

Aiemmin pakollisia puhdistuksia on tehty porakoneen avulla. Erikoislaitteet ovat porakonevirityksiä turvallisemmat käyttää ja helpommin hallittavissa. Porakonesysteemit ovat paineisen vesiletkun tapaan holtittomia ja vaikeasti hallittavia.

Keskikokoisen omakotitalon kanavien puhdistus onnistuu reilussa puolessa päivässä ja isommankin helposti päivässä. Ilmastointikanavien puhdistuksia voidaan tehdä ympäri vuoden. Uudemmissa taloissa vakiona olevien poistoilman lämmön talteenottomenetelmällä tai ilmastointikoneiden merkillä ei ole merkitystä puhdistamisen kannalta.

Nykyaikainen ilmastointi

Ilmastointilaitteiden kehitys on ollut melkoinen parin kymmenen vuoden aikana. Vielä 80-luvulla ilmastointilaite käsitti pelkän poistoimurin. Myös laitteiden metelitaso on laskenut äänenvaimentimien ansiosta. Ensimmäinen äänenvaimennin tulee heti ilmastointikoneen yhteyteen ja usein toinen äänenvaimennin asennetaan vielä ennen makuuhuonetta.

Ylämyllyn Pelti ja Ilmastointi on kehittänyt henkilökunnan osaamista ja laitteistoaan peltitöiden ja ilmastointien asennuksien lisäksi ilmastointien puhdistukseen koko ajan kasvavan kysynnän takia. Kysyntää puhdistuksille on lähikuntia myöten.

Ylämyllyn Pelti ja Ilmastointi Ky

Ylämyllyn Pelti ja Ilmastointi Ky on aloittanut toimintansa vuonna 1993.

Outokummussa syntyneellä ja kasvaneella yrityksen perustajalla Voitto Jumppasella on pelti- ja ilmastointialalta kokemusta vuodesta 1984 lähtien. Ennen yrityksen perustamista hän on ollut ilmastointialan töissä suomalaisen yrityksen palveluksessa ympäri Eurooppaa ja Venäjällä.